Cartuse imprimante

Imprimanta a devenit, de mult timp, un echipament nelipsit si necesar atat in orice birou cat si acasa.

Orice imprimanta are nevoie de consumabile, cartuse, unitati de cilindru, unitati developare, diverse role cu hartie siliconica, rezervoare de toner rezidual etc.

Incepem cu cartusele toner pentru imprimante cu tehnologie de imprimare cu laser.

Diversitatea acestor cartuse este foarte mare. Incercam sa le clasificam dupa cateva caracteristici.


Tipul  de cartus: 

  • Cel mai simplu cartus toner este, practic, un "borcan". Un rezervor de plastic, cu sau fara chip, ce contine toner. Cele mai raspandite se regasesc la cartusele imprimantelor Ricoh. Cel mai bun exemplu este acest model de cartus.
  • Cartuse toner all-in-one. Acest tip de cartus pentru imprimantele laser contine, printre altele, propriul cilindru si rezervor de toner rezidual. Un bun exemplu este cartusul HP Q2612A, un model foarte vechi, fara chip, si inca foarte utilizat. 
  • Cartuse toner fara cilindru. Diferenta fata de cele all-in-one este ca nu contin cilindrul folosit in procesul de imprimare. Acesta un modul separat, denumit unitate de imagine sau unitate cilindru. Pentru exemplifcare, cartusul toner Brother TN2421 impreuna unitatea de cilindru Brother DR2401 fac un "pachet".

Capacitatea:

  • Fiecare cartus toner are o capacitate de imprimare exprimata in numar de pagini, la o acoperire cu text sau imagine de 5%. Exista cartuse de toner, pentru acelasi model de imprimanta, cu capacitati de printare diferite. Producatorul HP le diferentiaza prin litera de la finalul codului de cartus. Cartusul HP CF283A are o capacitate de 1500 pagini iar cartusul HP CF283X are o capacitate de 2400 pagini. La Canon se adauga litera H la sfarsit, CRG054 cu 1400 pagini iar CRG054H are 2500 pagini.

Culoare:

  • La capitolul acesta este mai simplu. Imprimantele monocrom utlizeaza numai cartuse cu toner negru iar cele color au, pe langa cartusul negru inca trei cartuse pentru culorile magenta (rosu), yellow (galben) si cyan (albastru).


Comentarii